-dezvoltarea intereselor de cunoaştere , stimularea dorinţei de documentare şi
a aptitudinilor creatoare
-formarea competenţelor de cercetare a problemelor actuale cu care se confruntă
comunitatea şi de intervenţie eficientă
-sensibilizarea copiilor în legătură cu problemele mediului şi cu protejarea adecvată
a acestuia
Opis:
I. PORTOFOLIU – prezentare generala
II. PROJECT – “Populatia sectorului 1”
III. PROJECT – “ Relatia dintre fenomenele meteorologice si fenomenul de poluare in spatiul orasului Bucuresti”
IV. PROJECT – “Vibreaza in inima noastra Sarbatoarea Pamantului”
V. ROJECT – “Creeaza-ti mediul”
VI. ACTIVITATI DIN MAREA BRITANIE – poze si articole
Activitati:
Data de 5 iunie 2008 , Ziua Internationala a Mediului , a constituit un bun prilej pentru elevii si cadrele didactice ale Scolii Nr. 1 “Sfintii Voievozi” de a desfasura , alaturi de colegii lor de la Scoala Hele , Plymouth , Marea Britanie , o serie de activitati dedicate mediului inconjurator.
Activitatile s-au desfasurat simultan in cele doua scoli (Scoala Nr.1 “Sfintii Voievozi” si Scoala Hele) , si au implicat un numar de 12 de elevi din Anglia si 12 de elevi dn Romania , indrumati de profesorii participanti la proiectul bilateral Comenius.
I. In Romania, elevii claselor a VII-a si a VIII-a din Scoala Nr. 1 “Sfintii Voievozi”, indrumati de doamnele profesoare Miu Zina si Niculae Ioana au participat la :
- Simpozionul International din 8 iunie “Geografie intre teorie si practica” , cu tema pentru 2008 “Un singur Pamant”, desfasurat la Colegiul National Gh. Lazar , unde a fost prezentat proiectul “Populatia Sectorului 1”, cuprinzand informatii generale despre zona mentionata ( evolutia populatiei , factori de influenta , structura populatiei , probleme actuale cu care se confrunta comunitatea sectorului etc.)
Prezentarea a fost apreciata cu nota 9,50 – premiul I de catre juriul Simpozionului , la setiunea Referate ale elevilor de gimnaziu.
Premierea se va desfasura in cadrul festiv in septembrie 2008, in cadrul sesiunilor de consfatuiri ale cadrelor didactice.
- Sesiunea nationala de comunicari , organizata de Universitatea Politehnica Polizu ,cu genericul “Mediu Curat” , desfasurat la data de 7 iunuie 2008 , in cadrul Universitatii Polizu, unde elevii Scolii Nr.1 “Sfintii Voievozi” au prezentat proiectul “Relatia dintre elementele meteorologice si fenomenul de poluare in spatial orasului Bucuresti”
Elevii clasei a VIII-a A au mediatizat prin intermediul unei prezentari power point situatia poluarii in orasul Bucuresti , cauzele generatoare ale acesteia , precum si masuri pentru reducerea si prevenirea poluarii.
Eforturile elevilor , precum si cele ale cadrelor didactice care i-au intrumat au fost recompensate cu dimplome de participare.
- in incinta Scolii Nr.1 “Sfintii Voievozi” , elevii implicati in aceste proiecte au realizat un panou informativ cu afise , brosuri si fotografii realizate in cadrul activitatilor mentionate , in vederea popularizarii rezultatelor acestora si a sensibilizarii elevilor la problemele de mediu comunitatii locale si internationale.
- cu aceeasi ocazie, elevii clasei a VII-a A au participat la Simpozionul intitulat “Ziua Pamantului” , prezentand proiectul “Vibreaza in inima noastra sarbatoarea Pamantului” , informand publicul despre semnificatia acestei zile , fondatorul acesteia precum si despre problemele actuale cu care se confrunta omenirea (cauze ale poluarii , masuri de reducere a acesteia si necesitatea conservarii monumentelor naturale).
- Concursul “Creeaza-ti mediul” a solicitat elevilor in cadrul unei probe practice construierea unui obiect din materiale reciclabile. Elevii clasei a VII-a A au raspuns corect la intrebarile juriului si au realizat o papusa din materiale reciclabile , pentru care au obtinut premiul I.
- de asemenea , pentru a constientiza importanta unui mediu sanatos , elevii Scolii Nr.1 “Sfintii Voievozi”au realizat o serie de vizite la Muzeul de Stiinte Naturale “Grigore Antipa” , Gradina Botanica “D. Brandza’ precum si in alte parcuri din Bucuresti.
II. In Marea Britanie , grupul de elevi ai Scolii Nr.1 “Sfintii Voievozi”, indrumati de dna. Prof. Alina Unguru si dra. inv. Rodica Pana au participat alaturi de colegii lor de la Scoala Hele, indrumati de dl. prof. Clive Rowbury, dl. prof. Steve Parke , si d-na Charlotte Wolf , au partcipat la o serie de activitati care au avut ca tema principala protejarea madiului inconjurator:
- Dezbatere cu tema “Protect the environment” a antrenat elevii celor doua scoli intr-o serie de activitati care au vizat descoperirea unor metode eficiente de protejare a mediului ambient .Echipa castigatoare , numita sugestiv ”Oameni buni”a fost recompensata cu diplome de participare.
- Workshop-ul “Save the Rainforest” , desfasurat in incinta scolii Hele din Plymouth, s-a desfasurat sub forma unei investigatii in care elevii au jucat rolul unor detectivi , incercand sa descopere adevaratii asasini ai lui Chico Mendes, unul dintre cei mai mari aparatori ai padurii tropicale.
Activitatea a reprezentat un succes total , atat elevii romani cat si cei britanici reusind sa faca legatura intre motivele asasinarii lui Chico Mendezsi cauzele defrisarii irationale a padurilor tropicale.
- in continuarea acestor activitati , elevii participanti la proiect, din cele doua scoli , au vizitat Biosferele create in cadrul Proiectului EDEN din Cornwall , Acvariul “Marine National Aquarium” din Plymouth , rezervatia naturala “Dartmoor National Park” si gradinile amenajate de la Mount Edgecumbe , locatii unde au putut observa modul in care omul a reusit sa creeze cu succes conditii optime de mediu pentru anumite specii de plante si animale.